BKR, is dat goed of slecht?

BKR staat voor Bureau krediet registratie, maar wat houdt dat precies in? Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht. Dit betekent dus wat voor lening u ook aangaat het zal altijd worden geregistreerd bij het BKR. Dit is dus niets om u zorgen over te maken. Als u een lening heeft die bij het BKR staat kan dat zelfs in u voordeel werken. De toekomstige kredietverstrekker van de private lease kan u betalingsmoraal nagaan en zien dat u altijd keurig netjes per maand betaald. Heeft u geen lening die bij het BKR geregistreerd staan kan de toekomstige kredietverstrekker ook niet weten wat u betalingsmoraal is.

Waar wordt het BKR voor gebruikt?

Bijna alle private leasemaatschappijen toetsen u bij het BKR. Dit doen zij om te bepalen of u de lasten ( het private lease bedrag) wel kunt dragen. Dus of u dat geld voor de auto maandelijks wel kunt missen zodat u maandelijkse lasten niet te hoog worden.

Toch verschillen in BKR toetsing

De toetsing bij het BKR is een hulpmiddel voor de kredietverstrekker om te bepalen of u de financiële lasten van het contract kunt dragen.
De kredietverstrekker bepaalt na de toetsing voor een groot deel of hij u het krediet dus de private lease auto verstrekt. Dit mogen de maatschappijen voor een groot deel zelf bepalen. Daarom kan het voorkomen dat u bij de ene leasemaatschappij geen goedkeuring krijgt en bij de andere leasemaatschappij wel. Deze maatschappij is dan bereid wat meer risico te nemen dan de ander. Vaak wordt dit dan ook doorberekend in het bedrag per maand.

Waarom private lease ten opzichte van lenen in het kader van het BKR

Als u een persoonlijke lening aangaat bij een kredietverstrekker wordt het complete bedrag van die lening geregistreerd bij het BKR. Dit betekent dat als u €20.000 leent voor een auto dit volledige bedrag geregistreerd wordt. Als u een auto leaset met een bedrag van €250,- per maand voor 48 maanden wordt er maar 250 x 48  x 0,65 dus €7.800 geregistreerd bij het BKR. U ziet dat bij private lease een veel minder groot bedrag wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan een groot voordeel zijn als u nog een andere lening of hypotheek aan wilt gaan. Als uit de inkomens-lastenberekening wordt bepaald dat u een totaal krediet van €50.000 kunt lenen betekent dat bij het financieren van een auto dat u dan nog slechts €30.000 kunt lenen. Op basis van private lease kunt u dan nog €42.200 lenen. Dit is een groot verschil van €12.200,- dit kan dus goed in het voordeel spreken van Private lease. Dit betekent niet dat u meteen maar een contract aan moet gaan. Want u wordt nog wel bij het BKR geregisterd voor €7.800 en dit gaat ten alle tijden af van het maximale krediet wat u kunt krijgen op basis van de inkomens-lastenberekening. Denk daarom ook goed na als u een auto wilt gaan private leasen en u ook in de toekomst nog een hypotheek wilt aangaan of dat u dan nog net zo een hoge hypotheek kunt krijgen.